Vielä en olekaan maininnut, kuinka meilläkin on jouduttu pienemmän lapsen myötä siirtymään maidottomaan ruokavalioon. Vaikka alkuun tuntui, että nyt iskee epäusko asian suhteen, niin kiitos nykypäivän..ei se nyt niin vaikeaa olekaan. Tänä päivänä tuotteita on tarjolla yllin kyllin ja nämä pienet seikat helpottaa kyllä elämää suuresti. Voin vain nostaa hattua heille siihen aikaan, kun soija-ja kauravalmisteet olivat vielä suuuri kysymysmerkki. Meillä siis ruokavalio maidoton, soijavalmisteet käy ja kauravalmisteita myös käytämme, mutta vähemmän (kaura suurempana määränä aiheuttaa vatsavaivoja).

Niinpä halusinkin kokeilla alkuun hieman leivonnaisia, suolaista ja makeaa.

Kinkkupiirakka (maidoton)

Pohja:

150g maidoton margariini

3-4 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

(½ tl suolaa)

1 dl lähes kiehuvaa vettä

Täyte:

n.2 dl kinkkusuikaleita/kuutioita

1 sipuli

pekonia

(salamia)

1 punainen paprika

1 keltainen paprika

2,5 dl soija- tai kaurakermaa

3 kananmunaa

suolaa, mustapippuria

 

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Sulata margariini ja anna hieman jäähtyä. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe hyvin (ja suola). Sekoita jauhot rasvan sekaan. Kiehauta vesi ja tämän jälkeen sekoita vesi jauhorasva seokseen voimakkaasti sekoittaen kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta.

Painele taikina laakeaan vuokaan ja muista tehdä taikinasta reunat (halutessasi rasvaa vuoka). Painele taikinaan haarukalla reikiä. Paista pohjaa noin 10min (voit käyttää apunasi paistohelmiä tai herneitä, auttavat takinaa pysymään reunoilla).

Pilko paprikat pieneksi ja silpo sipuli. Paloittele pekoni pienemmiksi, samoin tarvittaessa kinkku (ja salami). Kuullota maidottomassa margariinissa sipulit ja heitä joukkoon pekoni. Laita hieman paistetun taikinan päälle pohjimmaiseksi kinkut (ja salami). Levitä päälle sipuli-pekoni seos. Päällimmäiseksi levitä tasaisesti paprikat. Vatkaa kananmunat ja kerma hyvin ja mausta suolalla ja pippurilla. Kaada seos täytteiden päälle tasaisesti. Paista piiras uunissa noin 30min, kunnes päällinen on saanut kullan värin ja kananmunaseos on jähmettynyt. Annan paiston jälkeen hetki vetäytyä liinan alla. Tarjoile lämpinä, mutta maistuu myös kylmänä. Hyvää ruokahalua!!

*vink* mainio myös vaikkapa iltajuhlissa suolaisena tai muutoin vain vieraille tarjoiluna. Jos kiire tulee valmistaa, mm. sunnuntailla myös maidottomat piirakkapohjat ja päälle vain täytettä mitä kaapista löytyy.

IMG_7389-normal.jpg